DAAD Guest Prof Dr Abu-Alkheil from the German-Jordanian University lectures at the Department of Business

07.11.2017
Prof. Dr. Abu-Alkheil (Foto: privat)

Gefördert vom DAAD aus Mitteln des Bundesministeriums für Bildung und Forschung (BMBF)

The Department of Business warmly welcomes Prof Ahmad Abu-Alkheil, DAAD co-funded guest professor from the German-Jordanian University, Madaba, Jordan.

After Prof Abu-Alkheil stayed with a Train the Trainer scholarship of the German-Jordanian University at the Department of Business in spring 2016 the idea was born to return to Fulda and teach for a year or more. With the successful application for German Academic Exchange Service (DAAD) guest professorship funds, this idea is finally realized. Prof Abu-Alkheil will enrich the curriculum with his knowledge and Arabic perspective in the fields of Finance and Accounting.

At the German-Jordanian University Prof Abu-Alkheil is assistant professor of Finance and Accounting. He received his PhD (Dr. Oec) in Economics and Business Administration Sciences - Banking and Financial Studies from Hohenheim University. Prof Abu-Alkheil is an active research scholar, and he maintains a consistent record of scholarly work. He has published papers in numerous finance journals. His principal fields of research are Islamic finance and banking. Besides his academic teaching at German-Jordanian University, Prof Abu-Alkheil served as a Director for the Consultations and Training Center for two years and in addition has consulted many regional organizations. Prof Abu-Alkheil holds the following professional certificates: Accredited Management Consultant; Chartered Certified Wealth Manager; Master Financial Planner.

DAAD Gastdozent Professor Dr. Ahmad Abu-Alkheil
von der Deutsch-Jordanischen Hochschule lehrt am Fachbereich Wirtschaft

Der Fachbereich Wirtschaft heißt Prof. Ahmad Abu-Alkheil von der Deutsch-Jordanischen Hochschule, Madaba, Jordanien herzlich willkommen. Prof. Abu-Alkheil wird im Rahmen einer vom Deutschen Akademischen Austauschdiensts (DAAD) geförderte Gastdozentur am Fachbereich lehren.

Die Idee, dass Prof. Abu-Alkheil für ein Jahr an den Fachbereich Wirtschaft kommt, entstand während seines Lehraufenthalts im Sommersemester 2016. Prof. Abu-Alkheil unterrichtete im Rahmen eines Train the Trainer Stipendiums am Fachbereich Wirtschaft. Eineinhalb Jahre später ist diese Idee nun umgesetzt und Prof. Abu-Alkheil wird sein Wissen und seine arabische Sichtweise im Bereich Finanzierung und Kostenrechnung im Unterricht einfließen lassen.

An der Deutsch-Jordanischen Hochschule ist Prof. Abu-Alkheil als Assistent-Professor im Bereich Finanzierung und Kostenrechnung tätig. Er erlangte seinen Doktortitel (Dr. Oec) in Volkswirtschafts- und Betriebswirtschaftslehre an der Universität Hohenheim. Prof. Abu-Alkheil forscht im genannten Bereich und publizierte in vielen Fachzeitschriften, insbesondere zum Thema:  Islamic Finance and Banking. Neben seiner Lehrtätigkeit an der Deutsch-Jordanischen Hochschule war er dort für zwei Jahre als Direktor des Consultations and Training Center tätig. Weiterhin beriet er viele regionale Organisationen. Prof. Abu-Alkheil ist zertifizierter Unternehmensberater, Vermögensmanager und
Finanzierungsplaner.